Gilbreath's Princip, og hvordan man bruger matematik til at lave korttricks

Jens Kjærgaard Boldsen
Fredag, 16 september, 2011, at 14:30-15:30, in Aud. D3 (1531-215)

(English version below)

Det er lørdag aften på den lokale bar, og du er igen kommet i en situation, hvor du skal overbevise en anden bargæst om at matematik er fantastisk. Og når det ikke er lykkedes at overbevise bargæsten med dine udførlige beviser for både Theorema Egregium og Hilbert's Nullstellensatz, må man jo gribe til mere håndfaste metoder.

Det er så her Gilbreath's princip dukker op.
Norman L. Gilbreath var tryllekunster og matematiker, som fandt på en måde at benytte et simpelt matematisk princip til at lave nogle overraskende korttricks.
I mit foredrag vil jeg både demonstrere to af de simplere korttricks som benytter sig af Gilbreath's princip, og matematisk bevise Gilbreath's princip.

Niveauet vil være sådan at enhver studerende på matematik vil kunne få noget ud af det, og en som har haft algebra eller følger kurset nu, burde kende til alle de ting som bliver brugt i foredraget.

Gilbreath's Principle and how to use math to do
card tricks

Late saturday night at your local bar; once again you have arrived at a situation where you need to convince another bar guest that Math is a wonderful thing. And since you did not succeed at this by thoroughly proving both Theorema Egregium and Hilbert's Nullstellensatz, you are in need of a more concrete method.
Enter: Gilbreath's Principle.
Norman L. Gilbreath was a illusionist and mathematician, who invented a simple mathematical principle which can be used to preform some quite surprising card tricks,
During my talk, I will both present some of the simpler card tricks using Gilbreath's Principle, and mathematically prove the principle.
The level of the talk should be so that any student of the department of mathematics should be able to benefit from the talk, and any student having followed the course Algebra or currently following it should be familiar with all the steps needed in the talk.

Kontaktperson: Søren Fuglede Jørgensen