Liegrupper

Adam Ehlers Nyholm Thomsen
Fredag, 25 maj, 2012, at 14:30-15:30, in Aud. D4 (1531-219)
Liegrupper har rødder i Sophus Lies studier af symmetrigrupper for differentialligninger og udnyttelsen af disse. Nu om dage udgør de en meget velstuderet klasse af objekter som finder mange anvendelser både inden- og udenfor matematikken. Især dukker Liegrupper op som symmetrier af- og virker på mange geometriske objekter, samtidig viser de sig også som vigtige redskaber i fysikken. Som ung matematiker der gør sit første bekendtskab med Liegrupper, byder de på et spændende sammenspil mellem geometriske og algebraiske egenskaber.

I dette foredrag vil jeg introducere hvad en Liegruppe er, forsøge at give en fornemmelse af samspillet mellem dens geometriske og algebraiske egenskaber. Derefter vil jeg kort opridse hvorfor repræsentationsteorien for Liegrupper er interessant, med særligt fokus på de kompakte grupper.
Kontaktperson: Søren Fuglede Jørgensen