Kontaktgeometri og Legendre-knuder

Mikkel Stouby Petersen
Fredag, 6 september, 2013, at 14:30-15:30, in Aud. G2 (1532-122)
Tag en elastisk snor, bind en knude på den og sæt derefter snorens ender sammen. Nu har du det, som matematikere sædvanligvis vil betegne som en knude. Et af de centrale spørgsmål i knudeteorien er at finde metoder til at kunne skelne mellem forskellige knuder, og til dette har man udviklet et væld af værktøjer. I foredraget vil jeg give knudeteorien en ny vinkel ved at fokusere såkaldte Legendre-knuder, som udover at være knuder i klassisk forstand samtidig er underlagt en såkaldt kontaktstruktur. I foredraget vil jeg både fortælle, hvordan disse strukturer og de knuder, der knytter sig til dem ser ud. Desuden vil jeg indføre en række værktøjer, der i mange tilfælde kan bruges til at afgøre, om to Legendre-knuder er forskellige. Endelig vil jeg komme ind på, hvordan knuderne også kan gøre os klogere på kontaktstrukturerne.
Kontaktperson: Thomas Lundsgaard Schmidt