The Futurama Theorem

Mads Bech
Fredag, 13 september, 2013, at 14:30-15:30, in Aud. G2 (1532-122)

I et afsnit af TV-serien Futurama konstruerer to af hovedpersonerne, Amy og Professor Farnsworth, en maskine, der tillader to personer at bytte krop med hinanden. Desværre har maskinen den alvorlige begrænsning, at den kun virker én gang på det samme par af kroppe. I afsnittet leder det hurtigt til spørgsmålet: Hvis en gruppe personer bruger maskinen på må og få, er det så muligt at bringe alle tilbage i deres oprindelige krop?

Svaret gives af "the Futurama theorem", der formodentlig er den eneste matematiske sætning, der er blevet formuleret og bevist i et TV-manuskript. I foredraget vil jeg først introducere den nødvendige notation og derefter formulere og bevise sætningen. Jeg vil også vise et par klip fra Futurama.

Foredraget kræver ingen matematiske forudsætninger, ej heller forudgående kendskab til Futurama.