Entropi

Morten Hein Tiljeset
Fredag, 2 maj, 2014, at 15:15-16:00, in Koll. G3 (1532-218)
Begrebet entropi kommer fra termodynamikken, hvor det beskriver den totale uorden af et system. Det vil vi ikke snakke om. Vi vil i stedet starte i 1948 med Shannons introduktion af begrebet i informationsteorien. I Shannons model er information og entropi to sider af samme mønt, hvor entropi måler usikkerheden når vi ikke har al information. Dette har blandt andet anvendelser inden for datakomprimering.

Vi vil herefter bevæge os over i verdenen af dynamiske systemer. Her vil entropi dukke op i to afskygninger: Målteoretisk og topologisk. Entropierne giver her forskellige mål for kompleksiteten af det dynamiske system. Det er her anvendeligt i blandt andet klassifikationsspørgsmål og vi vil se en sammenhæng med fraktaldimensioner.

Det vil være en fordel at have kendskab til målteori.