Ole E. Barndorff-Nielsen modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2014

02.06.2014 | Lars Madsen

Foto: Lars Kruse, AU

Onsdag den 28. maj 2014 modtog Professor emeritus Ole E. Barndorff-Nielsen den fornemme Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2014 for sine banebrydende bidrag til forskningen i og anvendelsen af matematisk statistik. Hans modeller bruges i både fysik, geologi, økonomi, kræftforskning og udforskningen af Mars.

Prisen uddeles uden ansøgning som hædersgave til en dansk forsker, der fortrinsvis arbejder eller har arbejdet i tilknytning til Aarhus Universitet, og som er inde i et videnskabeligt arbejde og derunder har fremlagt et eller flere betydelige resultater. Prisen gives kun én gang til samme person.

Ole E. Barndorff-Nielsen blev uddannet mag.scient. i Matematisk Statistik ved AU i 1960. Han har gennem hele sin karriere arbejdet med matematisk statistik, med tværfaglighed til et væld af felter. Han har bl.a. arbejdet med matematikken for fysikken for vindblæst sand og for turbulens. Disse undersøgelser har ledt til at helt nyt felt, Ambit Stochastics, for studiet af probabilistisk modellering af dynamiske processer i tid og rum. Et aspekt heraf er indførelsen af nye modeller for finansielle aktiver, der har fået status af standard redskaber inden for finansverdenen.

En lokalt forankret vittighed er at Ole gik ned på fuld tid efter han gik på pension. Han er dog fortsat blandt hovedkræfterne bag mange projekter, fx T.N. Thiele Centret, CREATES - Center for Research in Econometric Analysis of Time Series, samt Ambit Stochastics.