Artan Sheshmani modtager Sapere Aude: DFF-Forskningsleder bevilling

20.11.2019 | Lars Madsen

Artan Sheshmani

I det tyvende århundrede opdagede partikelfysikere strengteori. Strengteori forener Einsteins relativitetsteori og kvantemekanikken i en samlet beskrivelse af universet. En matematisk variant af denne teori er topologisk strengteori, hvor de fundamentale elementer (strengene) anses for at være vibrerende strenge af energi. For at forstå disse strenges adfærd må man studere, hvordan de bevæger sig i forhold til hinanden i bestemte matematiske rum kaldet Calabi-Yau mangfoldigheder. Indenfor denne teori har der været megen fokus på en bestemt gruppe funktioner, der indeholder information om såkaldte enumerative invarianter. Disse invarianter er især relevante at studere, da de ikke ændrer sig selvom rummet ændrer sig, eksempelvis ved ”gravitationsbølger”. Det er disse enumerative invarianter, som er omdrejningspunktet for dette projekt. Målet er med udgangspunkt i ovenstående at løse en af topologisk strengteoris største udfordringer; nemlig at identificere den underliggende symmetri blandt de nævnte matematiske funktioner. Denne viden vil også kunne kaste nyt lys over den fysiske strengteori.

Bevilling