Jevgenijs Ivanovs er tildelt Erlangprisen for 2020

Jevgenijs Ivanovs modtog d. 10 november 2020 INFORMS Applied Probability Society Erlang Prize for 2020.

12.11.2020 | Lars Madsen

Jevgenijs Ivanovs (privatfoto)

INFORMS er et vigtigt internationalt selskab hvor ORMS dækker over "Operations Research" og "Management Science". Det spænder fra industrielle anvendelser til teoretisk matematik. Erlangprisen uddeles hvert andet år af underafdelingen Applied Probability Society som anerkendelse af en ung forskers fremragende bidrag til applied probability. Prisens navn hædrer A.K. Erlang som var ansat ved KTAS og i årene 1909-20 udviklede nogle fundamentale og stadig aktuelle ideer indenfor applied probability.

Jevgenijs stammer fra Letland og fik sin PhD i 2011 fra Amsterdams universitet og Eindhovens tekniske højskole. Han markerede sig hurtigt som førende i området Markov additive processer og deres anvendelser. Efter 4 år som postdoc i Lausanne kom han til Aarhus Universitet i 2016 og har her modtaget den fornemme Sapere Aude bevilling. I de senere år har han udvidet sine forskningsområder betragteligt, specielt til Lévy processes, højfrekvente modeller og ekstremværditeori.

Jevgenijs' produktion udmærker sig ved en usædvanlig kombination af elegance og gennemslagskraft. Udvalget for Erlangprisen 2020 motiverer sin indstilling som følger:

"This award recognizes Jevgenijs Ivanovs's fundamental contributions to the theory of stochastic processes, and in particular, of Markov additive processes and Lévy processes.  These processes are prevalent in queuing models, financial models, and insurance risk. Ivanovs's work is characterized by powerful technical skill, sophisticated reasoning, and great attention to exposition. He is a prolific researcher whose contributions are both deep and creative, and as such he has established himself as one of the leading applied probabilists of his generation".