Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hjælp til gymnasieelever der vil skrive studieretningsprojekter i matematik

Ved Institut for Matematik, Aarhus Universitet, er der etableret en service rettet mod gymnasieelever, der ønsker at skrive om et matematisk emne.

Som led i ordningen virker en af instituttets ansatte som "faglig bibliotekar", med den opgave at vejlede interesserede gymnasie-elever m.h.t. valg og lokalisering af mere specialiseret litteratur. Denne vejledning forudsætter, at opgaveskriveren allerede har en rimelig afgrænsning af sit emne; sådan en afgrænsning foretages bedst sammen med vejlederen på det enkelte gymnasium, evt. med støtte og inspiration fra de talrige bøger på dansk, som er skrevet med henblik på studieretningsprojekter (fra de store forlag, eller fra specialforlagene, Systime, Abacus, Fag, Trip,..). De kan lånes og søges gennem:

Der kan også hentes ideer gennem de mange matematik-hjemmesider, f.eks.

(begge disse hjemmesider har et utal af links til andre matematik-relaterede websteder i ind- og udland.)

Der findes også megen relevant litteratur på vort institutbibliotek. Biblioteket er tilgængeligt efter aftale; der er læsepladser til rådighed. Der er også mulighed for fotokopiering i begrænset omfang, men det bemærkes, at bibliotekets bøger og tidsskrifter ikke kan lånes med hjem.

Af hensyn til servicen over for gymnasieelever er der dog etableret en lille udlånssamling, hovedsagelig bestående af Instituttets egne publikationer, samt af visse lærebøger, der anvendes ved Instituttets grundundervisning. Oversigt over titlerne kan beses her.

På nettet findes også et søgbart katalog over bogbestanden i det egentlige Institutbibliotek.  (Kataloget dækker dog foreløbig ikke de mange matematiske tidsskrifter, som vi abonnerer på.)

Vi har også en (ikke helt ajourført) søgbar liste over litteratur (bøger, artikler), der anses for relevante for SRP. Listen har to dele: Bog-database og Artikel-database. (Titler i databasen er ikke nødvendigvis nogen, vi har tilgængelige på biblioteket.)

Instituttets bibliotek abonnerer på nogle tidsskrifter,  der indeholder velegnede artikler. Det drejer sig om f.eks. NORMAT (Nordisk Matematisk Tidsskrift), American Math. Monthly, UMAP (Undergraduate Mathematics and its Applications), Mathematics Magazine og flere andre. De er gode at bladre i, hvis man er på jagt efter emner!

Vi har også en side med kommenterede links til udvalgte resourcer på internettet.