Aarhus Universitets segl

Kryptologi

Fortrolige oplysninger, f.eks. i emails eller ved banktransaktioner, må nødvendigvis sløres, eller med et andet ord krypteres, så uvedkommende ikke får adgang til dem. Ligeledes er det vigtigt at sikre sig, at ens besked når uændret frem - at den ikke er blevet ændret af en tredje part undervejs. Der er udviklet matematiske værktøjer til at håndtere sådanne situationer, og studiet af disse kaldes kryptologi.

Målet med foredraget er at introducere eleverne til teorien bag RSA-kryptering.

Afhængigt af tidsrammen og elevernes niveau vil der blive lagt mindre vægt på beviser for de sætninger, der kræves, end på, hvordan sætningerne bruges i det givne setup.

Foredraget er velegnet til 2.g'ere og 3.g'ere, men det kan også tilpasses til 1.g'ere. Der er ingen forudsætninger om kendskab til talteori. Det kan være en fordel, hvis eleverne allerede har set lidt moduloregning inden foredraget, men dette er ikke en nødvendighed.

Varighed: Foredraget kan tage alt mellem 60 og 180 minutter afhængigt af, om der skal være tilhørende opgaver, og hvilken detaljegrad, der efterspørges for oplægget.